Van intentie- tot realisatieovereenkomst; van start planvorming tot oplevering bouwproject
Van het opstellen van uiteenlopende huurovereenkomsten tot advisering en bemiddeling bij huurgeschillen
Gekoppelde huur- en zorgovereenkomsten en het scheiden van wonen en zorg: wij adviseren u graag
Uitponden van individuele huurwoningen of complexgewijze verkoop: wij begeleiden u van A tot Z
Opleidingen en trainingen op maat met een praktische insteek
waarderingen van grootschalige nieuwbouwprojecten, zorgcomplexen of van de totale vastgoedportefeuille van een woningcorporatie
Niets is zo fijn als een goed functionerende werknemer die, nadat hij zelf ontslag heeft genomen om elders te gaan werken, terug wenst te keren. U weet immers wie u in huis haalt. Het kan echter voorkomen dat u hem een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wilt aanbieden. Mogelijk wilt u zelfs opnieuw een proeftijd overeenkomen. Mag dit?
Tijdelijk contract
In beginsel mag de betreffende werknemer wel een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden worden, maar (op grond van de zogenoemde Ragetlie-regel) deze overeenkomst mag niet van rechtswege na afloop van de overeengekomen tijd, eindigen. Voor beëindiging van deze arbeidsovereenkomst is tussenkomst van het UWV of een kantonrechter nodig.
Feitelijk gezien lijkt deze bijzondere overeenkomst voor bepaalde tijd dan ook op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Uitzondering
Indien de werknemer zich meldt 6 maanden na zijn laatste werkdag, dan is het wel mogelijk om hem een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te geven die van rechtswege na afloop van de overeengekomen tijd, eindigt.
Ook als het eerdere vaste contract is opgezegd door de werkgever met instemming van de werknemer of met toestemming van het UWV, als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden of als een curator het contract heeft opgezegd, dan is het toegestaan om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan de werknemer te geven die van rechtswege eindigt.
Proeftijd
De vraag of u een proeftijd mag opnemen in de arbeidsovereenkomst, is afhankelijk van het werk dat de werknemer gaat verrichten. Het is namelijk niet toegestaan om een proeftijd op te nemen in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen dezelfde partijen. Dat is anders als de arbeid van de werknemer andere vaardigheden en/of verantwoordelijkheid eist dan het vorige contract. De bedoeling van een proeftijd is immers dat de werkgever een beeld krijgt bij de geschiktheid van de werknemer. Andersom kan de werknemer tijdens de proeftijd bezien of de werkgever en het werk bij hem passen. Als een werknemer terugkeert bij zijn vorige werkgever en dezelfde functie als voorheen krijgt, dan is een proeftijd niet geldig.
Voorbeeld
Kortom, indien een werknemer binnen 3 maanden bij u terug wilt keren in dezelfde functie, kunt u wel een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sluiten, maar zal deze niet van rechtswege, na afloop van de afgesproken termijn, eindigen. U kunt wel in overleg met de werknemer afspreken dat het contract pas na 6 maanden na de laatste werkdag van werknemer, in gaat waardoor het contract voor bepaalde tijd wel van rechtswege eindigt.
Het is in die situatie niet toegestaan om een proeftijd overeen te komen. Dat mag pas als er sprake is van een wijziging in de functie waarvoor andere vaardigheden en/of verantwoordelijkheden van de werknemer gevraagd worden.
Indien u een terugkerende werknemer een contract voor bepaalde tijd wilt geven die van rechtswege eindigt, dient u het contract in te laten gaan nadat 6 maanden na de laatste werkdag van de werknemer verstreken zijn.